Contingut

Recull de fonts primàries per a l'estudi de la Història i de l'actualitat del món.

diumenge, 22 de febrer del 2015

22.02.1985

Mor Salvador Espriu

Passar gairebé tota la teva vida adulta sota un règim dictatorial i totalitari especialment capficat en eliminar la teva cultura no és tasca fàcil. Salvador Espriu no utilitza la poesia per evadir-se de la realitat: "Ens mantindrem fidels per sempre més al servei d'aquest poble." En mig de la negra nit del franquisme és una de les veus que manté encesa la flama, si més no, de l'esperança.




diumenge, 15 de febrer del 2015

16.02.1936

El Front Popular guanya les eleccions 

En un ambient molt tens socialment i en un context mundial on el que sembla triomfar són els totalitarismes (feixista a Itàlia i Alemanya, comunista a la URSS), les eleccions legislatives a Espanya donen la victòria al Front Popular. Cinc mesos més tard esclata la Guerra Civil. No hi tornarà a haver eleccions democràtiques fins a quaranta-un anys més tard.


diumenge, 8 de febrer del 2015

8.02.1828

Neix Jules Verne a Nantes 

Probablement no és a les pàgines de la història de la literatura per la qualitat i profunditat dels seus textos, ni per la riquesa del seu vocabulari, ni per la densitat de les seves trames, ni per la immortalitat dels seus temes. Però milers de lectors reconeixem que el gust, la dèria, l'obsessió per la lectura ens la va inocular en vena un carter del tsar, un viatge en globus, un lord britànic voltant el món o un científic que buscava el centre de la Terra. Potser les lectures de després han estat més profundes, riques, denses i immortals. Però sense les de Verne - alguns -  no hi hauríem arribat mai.