Contingut

Recull de fonts primàries per a l'estudi de la Història i de l'actualitat del món.

dissabte, 31 de gener del 2015

30.01.1972

Sunday Bloody Sunday 


Una manifestació de 15.000 persones a Derry (Irlanda del Nord) clama contra els empresonaments sense judicis a presumptes membres de l'IRA i la presència britànica en general al seu país i acaba amb la mort de tretze manifestants. És el Sunday Bloody Sunday. El 2010 el Primer Ministre britànic David Cameron reconeix que el seu exèrcit s'ha excedit. U2 en fa una cançó.


diumenge, 25 de gener del 2015

26.01.1939

Les tropes nacionals entren a Barcelona 


Després de dos anys i mig de guerra civil, les tropes de Franco entren a Barcelona i comencen la seva feina de reconversió dels catalans: cal netejar el país de rojos, separatistes, maçons,... o sigui, tot allò que podia destorbar l'ideal imperial i de conquesta de les tropes victorioses. Una dura, llarga i acarnissada repressió caurà sobre els catalans; també sobre aquells que ja havien hagut de suportar les salvatjades de la guerra.


diumenge, 18 de gener del 2015

20.01.1958

Apareix la primera historieta de Mortadelo y Filemón 


En el número 1394 de la revista Pulgarcito apareixen les primeres aventures dels agents de la TIA Mortadelo i Filemón. No tenen el pedigrí d'en Tintín i segurament els manca la profunditat de guió de l'Astèrix. No tenen la difusió mundial dels Superman, Batman o Spiderman ni la moralitzant història dels Barrufets. Però a una determinada generació ens han fet riure. I ja n'hi ha prou.

slide-1

diumenge, 11 de gener del 2015

13.01.1898

Émile Zola publica J'accuse al diari L'aurore 


El cas Dreyfuss sacseja la societat francesa de finals del segle XIX. L'escriptor Émile Zola publica un article al diari "L'aurore" on denuncia que les autoritats militars sabien que Dreyfuss no era traïdor i en canvi el mantenien en presó des de 1894. La seva condició de jueu sembla que afavoria la seva condemna. Però haurà d'esperar fins a 1906 per veure restaurat el seu honor i poder reingressar a l'exèrcit.

dissabte, 3 de gener del 2015

5.01.1960

Quico Sabaté mor a Sant Celoni 


El darrer dels maquis mor assassinat per la Guàrdia Civil. Vint-i-un anys després del final de la Guerra Civil Espanyola encara Quico Sabaté i els seus ataquen el règim franquista en una guerra de guerrilles que pretén acabar amb aquell govern o, si més no, desestabilitzar-lo. Per ideals, per venjança, per solidaritat.